Rallirenkaat

Tunnettu rallin maailmanmestaruudesta kisaava Jari-Matti Latvala ei menestynyt Katalonian rallissa toivotulla tavalla. Mahtavat sijoitukset liippasivat läheltä, kun Latvala kaasutteli parhaat ajat erikoiskokeille kolme ja neljä, mutta niin kuskin kuin suomalaistenkin rallifanien pettymykseksi auton etujousitus petti auton oikealta puolelta ja Latvalan oli pakko jättää kisa kesken. Lopetushetkellä Latvala oli kisassa kolmantena. Tämä ei ole Latvalan kohdalla uutta, sillä huono onni tuntuu seuraavan kuskia kisasta toiseen. Maailmanmestaruus on lipsunut Latvalan käsistä jo monissa eri kisoissa, eikä tämä suomalaiskuski ole yltänyt kultamitaliin yksissäkään kisoissa. Monia hopea- ja pronssimitaleja Latvala kyllä on vienyt kotiin lukuisista osallistumistaan MM-kisoissa.

Katalonian rallin kärjessä lähinnä ranskalaiskuskeja

Katalonian MM-ralli, joka tunnetaan myös nimillä Rally Catalunia ja Rally de España, on Espanjan suurin rallitapahtuma. Rallin kisakeskus on Port Aventura -teemapuisto Saloun maakunnassa, mutta itse kisat ajetaan nykyisin Tarragonan maakunnassa Costa Daudaran asfalttiteillä. Katalonian rallia on ajettu vuodesta 1991 lähtien, ja vuoteen 2004 asti rallin lähtö ja maali olivat Costa Bravalla Lloret de Marissa. Suomalaiset eivät ole olleet kovin voitokkaita tässä kisassa, sillä viimeisen kerran suomalaiset veivät kotiin voiton Katalonian rallista vuonna 1997. Rallin kultasijoituksissa nähdään lähinnä ranskalaisia nimiä. Kultaa ovat rallissa ajaneet pääosin Sébastien Loeb ja Sébastien Ogier, jotka olivat myös tämänvuotisessa Katalonian rallissa Latvalan kisatovereita. Myös vuoden 2016 Katalonian rallin voittajaksi kurvasi Ogier. Katalonian ralli on erittäin suosittu matkakohde. Rallifanit voivat lähteä seuraamaan ralleja matkatoimistojen järjestämillä rallimatkoilla, jossa rallien katsomisen lisäksi esimerkiksi tutustutaan talleihin ja huoltoparkkiin ammattilaisoppaan kanssa. Katalonian ralli on myös erittäin suosittu lapsiperheiden keskuudessa, ja lapsille matkasta vielä erikoisemman tekevät ralliaiheiset lelut ja muu rekvisiitta. Esimerkiksi Lekmer.fi on huippuhyvä lelukauppa netissä, josta myös kaikenlaisien leikkiautojen tilaaminen sujuu kätevästi ja edullisesti mukaan rallimatkalle.

Teemu Sunisella oli myös vaikeuksia Katalonian rallissa

Katalonian rallien pettymyksen jälkeen Latvala on jatkanut Britannian MM-ralleihin. Valitettavasti näissäkään ralleissa menestys ei ole ollut kovinkaan paljoa Katalonian ralleja parempi, sillä voimansiirto-ongelmat vaikeuttivat Latvalan kulkua kisassa. Loppujen lopuksi kotiin lähdettiin kahdeksannen sijan kanssa. Latvala ei kuitenkaan ole ainut, jota ralleissa seuraa huono onni. myös Teemu Suninen koki vaikeita hetkiä vuoden 2016 Katalonian rallissa, kun Sunisen autoon tuli turborikko kesken neljännen erikoiskokeen. Teemu tavoitteli WRC2-luokan maailmanmestaruutta. Kilpaa päästiin kuitenkin jatkamaan muitten mukana lauantaina turboletkujen ja sensoreiden rukkauksen jälkeen. Yhdeksänneltä paikalta aloittanut Suninen pääsi kipuamaan luokkansa viidennelle sijalle erinomaisilla erikoiskoeajoilla. Tästä oli suunta valitettavasti kuitenkin alaspäin, sillä päivän toiseksi viimeisellä erikoiskoepätkällä autoon tuli moottoriongelmia. Tämän lisäksi mies teki ajovirheen ja sammutti koneen lukkojarrutuksessa yleisöpätkällä. Tällä kertaa ei siis parhaisiin sijoituksiin ylletty hänen osaltaan, mutta seuraavissa kisoissa Walesissa Sunisella meni jo paljon paremmin. Walesin mutaisella radalla Suninen kaahasi WRC2-sarjan kolmanneksi. Tällä hetkellä Suninen johtaa sarjaa tasapistein Elfyn Evansin kanssa. Molemmilla pisteitä on 120. Vuoden 2016 kauden osalta WRC2-sarjan kisat on nyt ajettu.