Rallimuseo

Suomalaiset ovat tunnetusti aina olleet vauhdikkaiden urheilulajien ystäviä. Supersuositun vauhdikkaan autourheilun, rallin, historiaan pääsee nyt tutustumaan helposti mukavalla kokoperheen päivämatkalla Kangasalalle, sillä uusi ralliaiheinen museo avattiin Kangasalla kesäkuussa. Auto- ja tieliikennemuseo Mobilian Autokylään avattu Rallimuseo on kylän uusi pysyvä näyttely. Museossa on myös paljon hauskaa tekemistä perheen pienimmille, sillä tarjolla on autourheiluaiheisia lapsille sopivia elokuvia, rallipelejä ja jopa huikea Tampereen yliopiston kanssa yhteistyössä toteutettu rallisimulaattori. Museosta löytyvät myös Rally Hall of Fame, ralli-ikonit ja tietoa ääriolosuhteissa ajettavista ralleista, kuten aavikko- ja talvirallista. Autokylän kahvilassa on mukava pitää lounas- tai kahvitauko toiminnantäyteisen museopäivän keskellä.

Ralliurheilun timantteja, historiaa sekä klassikoita

Rallimuseo esittelee rallin historiaa laajasti ja seikkaperäisesti Rallin historia -osastolla. Museosta löytyvät myös rallipalkinnot ja ralli-ikonit omista osastoistaan sekä paljon kuvamateriaalia ralleista vuosien varrelta. Talvi- ja aavikkoralliosastot esittelevät ääriolosuhteissa ajettavia austin_a90_atlantic_saloon_1950ralleja, joissa kuskin on todellakin pidettävä pää kylmänä! Museossa on myös vaihtuva näyttely, jota kutsutaan nimellä Timantti, joka keskittyy ajankohtaisiin ralliaiheisiin. Vuonna 2016 Timantti-näyttelyn aiheena on entinen rallikuski Henri Toivonen, jonka syntymästä tulee vuonna 2016 kuluneeksi 60 vuotta. Toivonen on merkittävä nimi rallimaailmassa, sillä ralliuransa päätteeksi hän menehtyi 30 vuotta sitten rallionnettomuudessa. Timantti-näyttely vaihtuu vuosittain. Rally Hall of Fame on ollut nähtävillä Mobiliassa jo ennen Rallimuseon avaamista, mutta Hall of Fame on nyt siirretty osaksi museota. Rally Hall of Fame esittelee uransa päättäneitä mestarikuskeja ja muita ralliin liittyviä tärkeitä henkilöitä. Rallimuseon suojelijana toimii Simo Lampinen. Kuten converse on todellinen klassikko kenkämaailmassa, on samalla tavalla Lampinen rallimaailmassa: Simo on ralliajon nelinkertainen Suomenmestari ja hän on toiminut pitkään myös rallin järjestötehtävissä. Lampinen edustaa museota niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Joukkorahoitus mahdollisti museon toteuttamisen

Museo saatiin aikaan joukkorahoituksella. Rahoituksen kasaamiseksi järjestettiin joukkorahoituskampanja Mesenaatissa, joka on suomalainen yhteisörahoituspalvelu. Kampanja kesti 28.1.-8.5.2016 ja keräsi jopa huikeat 86 420 euroa, joka ylitti kaikkien odotukset huimasti. Tuo summa koostui 378 mesenaatin eli kampanjaan osallistuneen tuesta. Kampanjassa ei ollut tarkoituksena kerätä lahjoituksia, vaan jokainen sai vastineeksi antamilleen rahoille esimerkiksi Rallimuseon tukijatuotteita tai pääsylippuja Rallimuseossa vierailua varten. Suurin magneetti tuen antamiseksi oli kuitenkin mahdollisuus saada oma nimi Rallimuseon seinälle, jonne jokaisen rahoituskampanjaan osallistuneen nimi lopulta päätyi. Noin puolet mesenaateista oli rallifaneja, ja toinen puoli koostui autourheiluun keskittyvistä yrityksistä sekä yhteisöistä. Kerätyistä rahoista osa käytettiin museon rakentamiseen, ja loput käytetään museon kohentamiseen ja ylläpitämiseen tulevaisuudessa. Joukkorahoituskampanjan mahtavan suosion vuoksi museon oli mahdollista lisätä pysyviin näyttelyesineisiinsä legendaarinen vuoden 1951 Jyväskylän Suurajojen voittaja-auto mallia Austin Atlantic, joka varmasti kruunaa jokaisen tosirallifanin käynnin museossa. Rahoituskampanjan suuri tuotto mahdollisti myös erikoispainoksen valmistamisen näyttelyjulkaisusta, joka esittelee esimerkiksi suomalaisen rallin tärkeimmät autot tunnetun autourheilutoimittaja Marko Mäkisen kuvaamana.