Paikan päälle Dakar-ralliin?

Dakar-ralli

Aikaisemmin Dakar-rallia kutsuttiin nimellä Pariisi-Dakar-ralli, ja sitä on ajettu vuodesta 1979 saakka. Kyseessä on erämaaralli, joten tapahtumia ja jännittäviä tilanteita ei matkan varrelta puutu.

Dakar-ralli on melkoisen pitkä, noin 8 000 – 9 000 kilometrin pituinen. Pikataipaleita rallin varrelta löytyy noin 5 000 – 6 000 kilometrin verran. Vuosien 1979 – 2007 aikana reitti ajettiin Etelä-Euroopasta siten, että ajettiin läpi Afrikan luoteisosan kohti Senegalin pääkaupunkia Dakaria, joka on antanut rallille nimenkin.

Vuonna 2009 rallin reittiä jouduttiin kuitenkin muuttamaan terroriuhan vuoksi, ja ralli ajettiin Etelä-Amerikassa. Rallin lähtöpaikkana toimi tuolloin Buenos Aires, ja matkaa taitettiin myös Chilessä. Kyseinen ralli oli menestys, vaikka moni sitä etukäteen epäilikin.

Eniten Dakar-rallivoittoja on kertynyt ranskalaiselle Stephane Peterhenselille, joka on kahminut voittoja kaikkiaan 13 kappaletta. Vuoden 2018 kilpailussa ensimmäiselle, eli kultasijalle hurautti Carlos Sainz Peugeotin tallista voittoajalla 49.16,18. Toiselle, eli hopeasijalle ajoi Nasser Al-Attiyah Toyotan tallista, ja kolmannelle, eli pronssitilalle ylsi Giniel de Villiers, niin ikään Toyotan tallista.

Budjettimatkailijan reissu

Jos pidät rallista, saattaa haaveenasi olla päästä seuraamaan Dakar-rallia paikan päälle. Matka on kuitenkin melko pitkä, ja reissulle tulee helposti hintaa melkoisesti. Jos matkakassaasi ei ole kertynyt riittävästi säästöjä Dakarin rallimatkaa varten, on ehkä aika vertailla erilaisia lainavaihtoehtoja https://www.freedomrahoitus.fi/ -sivuston kautta, ja miettiä, olisiko sitä kautta mahdollista saada matka rahoitettua. Sivusto on näppärä työkalu, joka kerää yhteen tiedot monenlaisista lainavaihtoehdoista. Tämän ansiosta vertaileminen on helppoa ja nopeaa, eikä unelmien toteuttaminen jää rahasta kiinni.

Kun matkan rahoitus on selvillä, on aika aloittaa lentolippujen vertailua. Niissä on mahdollista säästää suuriakin summia, kunhan tietää mitä tekee. Yleensä liput saa sitä edullisemmin, mitä aikaisemmin on liikenteessä lippuja varaamassa. Mutta ei viime hetkellä innostuneenkaan pidä heittää hanskoja tiskiin, sillä myös äkkilähtöjä voi löytää edullisesti. Edullisimmat lennot löytää yleensä erilaisten lentovertailusivustojen avulla, ja jos voit hieman joustaa lentopäivissä, on sinulla tavallista enemmän pelivaraa hintojen suhteen.

Myös majoittuminen ja ruokailut paikan päällä maksavat, joten säästöbudjetilla ei ylimääräisiä päiviä paikan päällä välttämättä kannata viettää, ellei kohde muutoin varsinaisesti kiinnosta. Toisaalta taas, jos kohde kiinnostaa muutenkin, voi samalla rahalla viettää kohteessa muutenkin mukavaa aikaa, ja tutustua kohteeseen lähemmin.

Yleensä, ehkä hieman yllättäen, välilaskulliset lennot ovat suoria lentoja edullisempia. Usein on vielä niin, että mitä useampi välilasku, sitä edullisemmat lennot. On kuitenkin hyvä miettiä tätäkin siltä kantilta, että jos matka kestää pitkään, kuinka paljon rahaa mahdollisesti tulee käytettyä välilaskujen aikana, ja kuinka paljon kallista aikaa näihin välilaskuihin kuluu. Sinulle saattaa tulla pitkillä odotusajoilla kentällä nälkä tai jano, ja kenttien hinnat ovat tunnetusti pilvissä.

Saatat myös haluta käyttää kentän maksullista internetiä, mikä ei sekään ole kaikilla kentillä ilmaista. Pian oletkin lähes huomaamatta käyttänyt sen verran rahaa, että suora lento olisikin lopulta tullut edullisemmaksi. Tämän lisäksi olet tuhlannut myös arvokasta aikaa, minkä olisit voinut käyttää hyödyllisemminkin. Mutta aloitahan mielikuvamatkailu vaikkapa suunnittelemalla, kuinka saat mahdollisimman suuren ilon irti edessä olevasta Dakar-rallista.